Alles over de vrijwilligersovereenkomst

Gepubliceerd op 30 november 2021 om 13:26
De vrijwilligersovereenkomst

De vrijwilligersovereenkomst staat bekend onder verschillende namen, zoals vrijwilligerscontract en samenwerkingsovereenkomst. In dit blog noemen we het de vrijwilligersovereenkomst en bespreken we wat dit nu precies is, wat het belang is van zo’n overeenkomst en kan je aan de hand van een vrijwilligersovereenkomst voorbeeld zien hoe dit document eruit hoort te zien.

Kijktip: liever een video zien waarin je alles wordt uitgelegd over de vrijwilligersovereenkomst? Bekijk dan deze video

Wat is een vrijwilligersovereenkomst?

Een vrijwilligersovereenkomst kan vergeleken worden met een arbeidscontract. Het is net als een arbeidscontract rechtsgeldig, maar in tegenstelling tot een arbeidscontract is er geen sprake van een echt dienstverband. Een vrijwilliger kan dus geen aanspraak maken op loon of een vergoeding bij ziekte. Beroepspersoneel met een arbeidscontract kan dit wel.

In de vrijwilligersovereenkomst staat een opsomming van de gemaakte afspraken tussen de organisatie en de vrijwilliger. Zo staat er bijvoorbeeld beschreven voor hoeveel uur de vrijwilliger zich inzet en of hij zich inzet op vaste dagen. Ook staat in de overeenkomst wat de vrijwilliger precies gaat doen en wat de rechten en plichten zijn van de vrijwilliger en de organisatie.

Wat is het belang van een vrijwilligersovereenkomst?

Een vrijwilligersovereenkomst is niet verplicht, maar wel handig. Door de gemaakte afspraken op papier te zetten, weet de organisatie en de vrijwilliger waar zij aan toe zijn. Mocht er eventueel een conflict plaatsvinden, dan kan je hier beide op terugvallen.

Verder is het verzekeringstechnisch ook slim om een vrijwilligersovereenkomst te hebben. Wanneer de vrijwilliger tijdens zijn werkzaamheden onverhoopt schade maakt, dan heb je meteen bewijs dat de vrijwilliger ook echt bij jouw organisatie werkt op vrijwillige basis. De verzekering zal de schade dan sneller vergoeden.

Daarnaast is het goed voor de binding met de vrijwilliger om elk jaar een nieuwe vrijwilligersovereenkomst of vrijwilligerscontract op te stellen. Je kunt dan meteen evalueren en terugkijken naar het afgelopen jaar. Je kijkt samen met de vrijwilliger of de gemaakte afspraken nog actueel zijn en of je nieuwe afspraken wilt maken. Je toont hiermee interesse in de vrijwilliger en laat zien dat je het belangrijk vindt dat de samenwerking goed verloopt. Ook bied je de vrijwilliger de mogelijkheid om jou feedback te geven en zijn nieuwe wensen uit te spreken. Mijn advies is dan ook om elke vrijwilligersovereenkomst een geldigheidsduur van een jaar te geven en om tegen het einde van de overeenkomst een evaluatie in te plannen met de vrijwilliger. Tijdens deze evaluatie kan je meteen de nieuwe overeenkomst voor het komende jaar opstellen.

Belangrijke punten voor de zorg en welzijnssector

Voor het opstellen van een vrijwilligersovereenkomst voor vrijwilligers die werkzaam zijn in de zorg en welzijnssector zijn een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om iets op te nemen over de geheimhoudingsplicht. De vrijwilliger kan tijdens zijn werkzaamheden in aanraking komen met vertrouwelijke informatie over cliënten en patiënten en het is belangrijk dat deze informatie niet naar buiten wordt gebracht.

Verder is het verstandig om iets op te nemen over het VOG. Een VOG is niet verplicht, maar het is wel verstandig om vrijwilligers een VOG te laten overhandigen, zeker wanneer de vrijwilliger werkt met kwetsbare groepen zoals in de zorg en welzijnssector vaak het geval is. Wil je meer weten over het VOG? Je leest er alles over in het blog ‘VOG voor vrijwilligers’.


Hoe nu verder?

Het opstellen van een vrijwilligersovereenkomst is slechts een van de vele taken die je als vrijwilligerscoördinator uitvoert. Wil je meer leren over hoe je op de juiste wijze samenwerkt met vrijwilligers en leidinggeeft aan vrijwilligers en wil je jouw vaardigheden als vrijwilligerscoördinator verder versterken? Dan is de basistraining vrijwilligersmanagement iets voor jou. Wil je liever meteen aan de slag zonder het volgen van een training? Dan kan je hier het gratis e-book ‘De basis van vrijwilligersmanagement’ downloaden.

Heb je nog vragen over de vrijwilligersovereenkomst, stuur dan gerust een mail naar info@deklimopacademie.nl. Succes met het opstellen van de vrijwilligersovereenkomst!

Geschreven door Suzanne de Baere, eigenaresse van De Klimop Academie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.