Het gezicht achter De Klimop Academie

Hoi! Mijn naam is Suzanne de Baere en ik geloof erin dat vrijwillige inzet de wereld zoveel mooier maakt. Er is iets bijzonders aan mensen die zich belangeloos inzetten. Vrijwillige inzet voelt voor mij magisch, maar is tegelijkertijd ook de normaalste zaak van de wereld is. In Nederland doet namelijk ongeveer een kwart van de mensen vrijwilligerswerk. Maar toch... het is magisch.
Waarom? Omdat vrijwilligers ongelooflijk veel waarde toevoegen. Denk aan de oprechte aandacht die bibliotheekvrijwilligers bieden, de extra tijd die vrijwilligers nemen voor welzijnsgerichte taken, waarvoor zorgpersoneel niet altijd de ruimte heeft, of de ervaringsdeskundigheid die ze meebrengen. Vrijwilligers zijn onmisbaar! Maar net zo belangrijk is jouw rol als vrijwilligerscoördinator. Jij zorgt ervoor dat vrijwilligers goed begeleid worden, zich gewaardeerd voelen en optimaal kunnen bijdragen.
Daar ondersteun ik je graag bij. Het is dan ook mijn missie om de samenwerking tussen vrijwilligers en coördinatoren te versterken. Door kennis en inzichten te delen die niet alleen jou, maar ook jouw organisatie helpen om het vrijwilligersmanagement naar een hoger niveau te tillen.
Hoe het begon
Geen zin om alles te lezen? In deze video stel ik mezelf aan je voor.
In 2018 studeerde ik af in International Leisure Management. Een mooie opleiding, maar… ik had niets geleerd over het werken met vrijwilligers. Toch kwam ik in mijn eerste functie meteen in aanraking met vrijwilligers.
Ik wist niet goed wat ik moest doen. Wat was mijn rol? Hoe begeleid je vrijwilligers? En hoe los je spanningen op tussen vrijwilligers onderling of tussen hen en collega’s?
Ik was zoekende. Gaandeweg leerde ik steeds meer, maar pas in mijn volgende functie gebeurde er iets waardoor alles klikte.
Er ging een wereld voor me open
Ik kwam terecht bij een natuurbeschermingsorganisatie waar ik scholing mocht volgen. Daar ontdekte ik onder andere dat:
- Er modellen en methodes zijn om vrijwilligerswerk beter te organiseren.
- Er verschillende leiderschapsstijlen zijn die de samenwerking kunnen versterken.
- Je grenzen mag – en móet – stellen als vrijwilligerscoördinator.
- Vrijwilligers aansturen mag, zolang je dat op de juiste manier doet.
Mijn zelfvertrouwen groeide en ik zag hoe de samenwerking met mijn vrijwilligers steeds beter werd. Dit was het moment waarop ik besefte: ik wil deze kennis delen met anderen.
En toen verscheen een onderzoeksrapport…
Niet veel later publiceerde Movisie het rapport ‘Rol en positie van de coördinator vrijwillige inzet’. Hieruit bleek dat veel vrijwilligerscoördinatoren behoefte hadden aan scholing. Dit bevestigde mijn gevoel: hier mag ik iets mee doen!
Ik ging in gesprek met vrijwilligerscoördinatoren uit verschillende organisaties. Wat hadden zij nodig? Hoe konden we scholing zo toegankelijk mogelijk maken? Op basis van hun input ontwikkelde ik de eerste e-learning (de basistraining vrijwilligersmanagement).
Van e-learning tot maatwerkadvies
In eerste instantie lag de focus binnen De Klimop Academie op e-learnings. Ik wilde namelijk iets toevoegen wat er nog niet veel was. Want niet iedereen heeft tijd om te reizen of een hele dag een training te volgen. Online leren bood een flexibele oplossing.
Maar naarmate ik meer mensen hielp, groeide De Klimop Academie mee. Inmiddels bied ik naast e-learnings ook live workshops, trainingen en adviestrajecten aan voor organisaties die met specifieke vraagstukken worstelen.
Mijn doel? Jou helpen om je rol als vrijwilligerscoördinator met meer vertrouwen, plezier en impact uit te voeren.
Ook ik doe vrijwilligerswerk
Daarnaast ben ik zelf ook vrijwilliger. Zo ondersteun ik een dame op leeftijd bij het doen van de boodschappen en het tuinonderhoud. Ik vind het geweldig om te kunnen doen voor haar en haal er zelf ook veel uit. Zo leer ik elke keer weer iets van haar levenslessen. En als ik haar dan weer zie stralen omdat ik er ben, kan mijn dag niet meer stuk!
Wat je van mij mag verwachten
Als je met mij gaat werken, mag je het volgende verwachten:
- Ik zie de echte vraag achter de hulpvraag
Soms is de uitdaging waar je tegenaan loopt niet de kern van het probleem. Ik help je om dat te ontdekken en daar concrete stappen in te zetten. - Meer verbinding
Ik weet verschillen te overbruggen en mensen samen te brengen, zelfs wanneer belangen uiteenlopen. - Ik inspireer en activeer
Deelnemers geven vaak terug dat mijn aanpak hen creatiever maakt en helpt om zelf in actie te komen. Of het nu gaat om een uitdagende situatie met een vrijwilliger of het verbeteren van hun vrijwilligersbeleid, ik help hen de spreekwoordelijke ‘vis boven tafel’ te halen op een eerlijke, open en respectvolle manier. - Meer werkplezier
Vrijwilligersmanagement is meer dan regels en beleid. Ook jij als vrijwilligerscoördinator en jouw werkplezier doen ertoe. Ik help je dan ook om verder te groeien- niet alleen in vrijwilligersmanagement, maar ook als persoon. - Een veilige omgeving om te groeien en ontwikkelen
Ik geloof dat groei voor iedereen anders verloopt en dat iedereen zijn of haar eigen tempo heeft. Daarom stimuleer ik deelnemers om stappen te zetten, zonder hen te forceren. Dit creëert een veilige leeromgeving waarin mensen zich open durven opstellen en echt tot de kern komen van wat hen drijft. - Een vleugje humor (soms misschien iets meer dan een vleugje 😉)
Ik ben iemand die er graag een grapje tussendoor gooit. Humor hoort bij mij en helpt mij ook om bepaalde complexe situaties luchtiger te maken. Dit zorgt voor een relaxte en veilige sfeer voor iedereen.
En nu jij!
Genoeg over mij. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal! Wie ben je? Waar werk je? Loop je ergens tegenaan? Stuur me gerust een mail of een bericht via social media. Ik kijk ernaar uit om met je in gesprek te gaan!