Leidinggeven aan vrijwilligers kan een uitdaging zijn, zeker wanneer zij al jaren in een organisatie actief zijn en jij nieuw bent in je rol als coördinator. Veel vrijwilligerscoördinatoren ervaren moeilijkheden in het aansturen van hun team. En dan in het bijzonder om dit te doen zonder te direct of autoritair over te komen, vooral omdat vrijwilligers vanuit passie en toewijding werken. Herken je dit? Dan is dit blog voor jou. We gaan het namelijk hebben over de leiderschapsstijl coachend leidinggeven. Deze stijl is bijzonder geschikt wanneer je met vrijwilligers werkt. Waarom dat zo is, en hoe je hiermee aan de slag gaat, delen we nu.
De kracht van coachend leidinggeven
Coachend leidinggeven is een effectieve leiderschapsstijl voor iedereen die er niet van houdt om een ander te vertellen wat hij of zij moet doen, maar die juist de ander in zijn of haar kracht wil zetten. Binnen coachend leidinggeven staat namelijk centraal dat je de ander (in dit geval de vrijwilliger) coacht naar zelfstandigheid, zodat de ander het werk zelfstandiger kan en gaat doen, en ook beter in staat is om zelf problemen op te lossen.
Je helpt de ander groeien in zijn of haar rol, zonder continu te vertellen wat hij of zij moet doen. De kans dat de vrijwilliger zich hierdoor zelfverzekerder voelt, wat als je het ons vraagt prachtig is om de vrijwilliger te kunnen geven. Dit vergroot niet alleen het probleemoplossend vermogen van de vrijwilliger, maar geeft ook meer ruimte aan jou als coördinator om je te focussen op andere taken. Dat is meteen de tweede reden waarom wij fan zijn van deze stijl van leidinggeven, want we weten hoe druk jij het als coördinator waarschijnlijk hebt.
Waarom coachen beter werkt
Vrijwilligers willen vaak bijdragen aan een organisatie op een manier die hun talenten benut. Door hen de ruimte te geven om zelf oplossingen te vinden, bouw je hun zelfvertrouwen op en kunnen ze zelfstandiger functioneren. Dit zorgt ervoor dat ze jou minder vaak nodig hebben voor kleine problemen, wat op zijn beurt jouw werkdruk verlaagt. Doordat vrijwilligers gaan meedenken over bepaalde vraagstukken, vergroot je ook nog eens de kans dat bepaalde vraagstukken sneller en efficiënter opgelost worden.
Als je coachend leidinggeven goed toepast, ga je dus zeer waarschijnlijk ervaren dat vrijwilligers zelfstandiger functioneren, actief gaan meedenken over bepaalde vraagstukken, zich zelfverzekerder gaan voelen en jou als coördinator minder nodig hebben, waardoor jij uiteindelijk tijd overhoudt. Er zitten dus enorm veel voordelen aan deze stijl van leidinggeven en daarom zijn wij fan van deze leiderschapsstijl en besteden we er zowel in onze basistraining vrijwilligersmanagement als in onze verdiepingstraining vrijwilligersmanagement uitgebreid aandacht aan.
Hoe begin je met coachend leidinggeven?
Benieuwd hoe coachend leidinggeven er in de praktijk uitziet en hoe je er zelf een start mee kunt maken? We geven je nu een korte introductie tot coachend leidinggeven.
Coachend leidinggeven bestaat uit een aantal belangrijke stappen:
- Informeren en motiveren: zorg dat vrijwilligers weten wat er speelt binnen de organisatie en geef hen de tools om hun werk goed te doen.
- Stimuleren van probleemoplossend vermogen: vraag vrijwilligers eerst zelf met oplossingen te komen voordat je zelf ingrijpt. Ook als jij het zelf anders zou aanpakken. Een andere oplossing kan ook prima werken!
- Feedback geven en ontvangen: blijf constructieve feedback geven, zodat de vrijwilliger kan groeien.
- Delegeren en loslaten: vertrouw erop dat taken goed worden uitgevoerd zonder alles te micromanagen. Op deze manier geef je de ruimte voor de vrijwilliger om dingen uit te proberen en ervaren wat wel en niet werkt.
- Ruimte voor ontwikkeling bieden: geef vrijwilligers de kans om fouten te maken en te leren. Dit kun je onder andere doen door het bieden van passende scholing. Zo geef je ze de ruimte om ook daadwerkelijk te groeien.
Het resultaat: meer zelfstandigheid, minder druk
Door coachend leiding te geven, help je vrijwilligers zelfstandiger te functioneren, waardoor ze jou minder vaak nodig hebben. Dit zorgt voor een fijne samenwerking en geeft jou als coördinator meer ruimte om strategisch bezig te zijn met andere aspecten van vrijwilligersmanagement.
Wil je meer leren over coachend leidinggeven? Dan kunnen wij jou hierbij verder helpen. Wij bieden namelijk twee trainingen aan waar coachend leidinggeven een belangrijk onderdeel is.
- De basistraining vrijwilligersmanagement: hier ontdek je alles wat je nodig hebt aan basiskennis en vaardigheden om goed te kunnen werken met vrijwilligers en al je taken zo efficiënt mogelijk in te delen zodat het je minder tijd kost. Coachend leidinggeven komt hier van a tot z aan bod.
- De verdiepingstraining vrijwilligersmanagement: deze training maakt je een echte expert in jouw vakgebied en is zeer geschikt voor iedereen die al langer met vrijwilligers werkt of de basistraining heeft gevolgd. Ook in deze training komt coachend leidinggeven uitgebreid aan bod, en voegen we daar ook nog eens situationeel leidinggeven aan toe voor meer diepgang.
Conclusie
Coachend leidinggeven is een stijl die niet alleen gunstig is voor je vrijwilligers, maar ook voor jou als coördinator. Het vergroot het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van je team, terwijl jij meer ruimte hebt om je te focussen op de toekomst van de organisatie. Daarom vinden wij het een echte aanrader om hier mee aan de slag te gaan. Hopelijk geeft dit blog jou de tools om hier een start mee te maken. Uiteraard helpen we je in onze trainingen graag verder.
Veel succes met coachend leidinggeven!
Reactie plaatsen
Reacties