In dit blog deel ik een interessant feitje over vrijwilligers werven. Eentje die jouw kijk op vrijwilligers werven en de manier waarop je vrijwilligers werft waarschijnlijk compleet gaat veranderen.
Recent leerde ik dit feitje tijdens het congres zorgen met vrijwilligers van Marco Ketel (wist je dat ik een samenvatting heb gemaakt van alles wat ik tijdens dit congres leerde? En dat je deze gratis kunt downloaden?)
Ik ga je nu stap voor stap uitleggen wat dit feitje precies inhoudt en wat je er mee kunt in de praktijk.
Wat is dit feitje over vrijwilligers werven?
Het aantal keer waarop je potentiële vrijwilligers benaderd heeft aanzienlijk effect op of potentiële vrijwilligers ook echt ja zeggen tegen het vrijwilligerswerk. Kort samengevat zit het zo. Hoe vaker je een vrijwilliger vraagt, hoe groter de kans is dat deze persoon ook echt vrijwilliger wordt. En wanneer je een vrijwilliger maar één keer vraagt, is de kans klein dat hij/zij ook echt vrijwilliger wordt.
Hoe zit dit precies? Dat gaan we eens bekijken aan de hand van een piramide.
Kijktip: geen zin om het blog te lezen? In deze video deel ik in 4,5 minuut hoe het zit.
Aan de linkerkant van de piramide zie je het aantal keer dat potentiële vrijwilligers zijn benaderd. In het midden van de piramide zie het percentage vrijwilligers die ook echt ‘ja’ zeggen tegen het vrijwilligerswerk. Aan de rechterkant van de piramide zie je het percentage organisaties dat vrijwilligers zo vaak benaderd.
Tip: wil je meer van dit soort interessante feitjes en praktische tips ontdekken over vrijwilligers werven? Dan is onze cursus succesvol vrijwilligers werven in deze lastige tijd iets voor jou!
Wat betekent dit precies?
- Slechts 2% van de benaderde vrijwilligers zegt ja tegen het vrijwilligerswerk wanneer ze 1 keer gevraagd worden. 48% van de organisaties benaderd potentiële vrijwilligers slechts 1 keer.
- 3% van de potentiële vrijwilligers zegt ja tegen het vrijwilligerswerk wanneer ze nog een 2e keer gevraagd worden. 25% van de organisaties vraagt potentiële vrijwilligers nog een 2e keer of ze bij hen aan de slag willen.
- Wanneer je potentiële vrijwilligers nog een 3e keer vraagt, zegt 5% van hen ja tegen het vrijwilligerswerk. 12% van de organisaties benaderd potentiële vrijwilligers 3 keer.
- Vraag je vrijwilligers nog een 4e keer of ze vrijwilligerswerk bij jou willen doen? Dan zegt 10% ja.
- Wanneer je de vrijwilligers nog een 5e, 6e, 7e, 8e, 9e, 10e, 11e of 12e keer benaderd, zegt ruim 80% ja tegen het vrijwilligerswerk.
- Maar…slechts 15% van de organisaties benaderd potentiële vrijwilligers tussen de 4 en 12 keer. 85% van de organisaties doet dit dus niet, en laat daarmee de kans liggen om 80% van de potentiële vrijwilligers binnen te halen.
Wat betekent dit voor jou?
Veel organisaties laten hier dus een kans liggen, want door potentiële vrijwilligers vaker dan 1 keer te benaderen, kun je ze dus alsnog overhalen vrijwilliger te worden.
Ga eens na hoe vaak jij potentiële vrijwilligers opnieuw benaderd. Stop je al na 1 keer met vragen? Of benader je ze daarna nog een paar keer?
Mocht je al na 1 of 2 keer afhaken, dan raad ik je aan om de contacten warm te houden en ze daarna nog een paar keer opnieuw te banderen. Zie wat het voor je doet.
Praktische tips om het contact warm te houden
Ik kan me goed voorstellen dat je het een raar idee vindt om potentiële vrijwilliger 3 keer te vragen of ze vrijwilliger bij je willen worden, laat staan 12 keer… Toch zijn er subtiele manieren hoe je het contact warm kunt houden en vrijwilligers steeds opnieuw kunt vragen.
Zo zou je een nieuwsbrief voor potentiële vrijwilligers kunnen maken. Vraag alle potentiële vrijwilligers waarmee je contact hebt gehad of je ze deze nieuwsbrief mag sturen. En deel dan periodiek een mooie nieuwsbrief waarin je ze op de hoogte houdt van wat jouw organisatie doet en ook meteen vraagt of deze persoon ook bij jou aan de slag wil als vrijwilliger.
Ook kun je potentiële vrijwilligers vragen of je over een tijdje (bijvoorbeeld over 3 maanden) opnieuw contact mag opnemen. Door hier van tevoren toestemming voor te vragen, hoef je je ook niet bezwaard te voelen dat je ze opnieuw benaderd. Stuur vervolgens na 3 maanden eens een berichtje met de vraag hoe het gaat. Hier rolt vanzelf een gesprek uit waarop je weer kunt vragen of die persoon nu wel klaar is om vrijwilliger te worden.
Of bezoek regelmatig plekken waar jouw potentiële vrijwilligers te vinden zijn. Dit is een mooie manier om in gesprek te blijven en het contact warm te houden.
Kortom: benader potentiële vrijwilligers niet slechts 1 keer. En bedenk je dat het niet gek is om ze vaker te benaderen. Het kan immers zo zijn dat het vrijwilligerswerk nu even niet past in het leven van de vrijwilligers (bijvoorbeeld omdat hij/zij druk is met een studie) maar over een paar maanden weer wel (omdat de studie nu is afgerond). En wanneer jij degene bent die al die tijd het contact met de potentiële vrijwilliger heeft warm gehouden, gaat de vrijwilliger nu kiezen om bij jou aan de slag te gaan in plaats van een andere organisatie.
Hoe zit het bij jou?
Ik hoop dat dit voor jou net zo’n eyeopener was als voor mij en dat je vanaf nu potentiële vrijwilligers vaker dan 1 keer gaat benaderen. Ik zou het leuk vinden als je in de reacties even deelt hoe vaak je op dit moment potentiële vrijwilliger benaderd, wat je vond van dit blog en of je nog andere wervingstips hebt😊
Reactie plaatsen
Reacties