Vrijwilligers met een rugzak; we krijgen er allemaal een keer mee te maken. Om je te helpen om deze vrijwilligers beter te begeleiden delen we in dit blog een aantal tips met je, maar eerst kijken we even naar wordt verstaan onder vrijwilligers met een rugzak.
Onder vrijwilligers met een rugzak vallen vrijwilligers die een stukje extra aandacht en/of begeleiding nodig hebben omdat ze bijvoorbeeld te maken hebben met een beperking, stoornis, problemen in de privésituatie of ziekte. Re-integratievrijwilligers zijn hier een voorbeeld van, maar ook vrijwilligers met PTSS of met een persoonlijkheidsstoornis vallen hieronder. Hoewel de term ‘vrijwilligers met een rugzak’ herkenbaar is, raden we je af om deze term in de praktijk te gebruiken. Het is natuurlijk niet netjes om tegen of over de vrijwilliger te zeggen dat hij een rugzak heeft, maar omdat deze term zo herkenbaar is, gebruiken we het wel in dit blog.
Kijktip: wil je leren hoe je vrijwilligers met een rugzak op de juiste plek krijgt? Bekijk deze video dan even.
Het magische antwoord
Hoe begeleid je vrijwilligers het beste? Helaas… op deze vraag bestaat geen magisch antwoord. Elk mens is namelijk anders en zo ook elke vrijwilliger, ongeacht hoe groot zijn rugzak is. Het begeleiden van vrijwilligers met een rugzak bestaat daarom uit maatwerk. Desondanks zijn er een aantal tips die je op weg helpen om vrijwilligers met een rugzak het beste te begeleiden.
Tip 1: benader de vrijwilliger niet vanuit de inhoud van zijn rugzak
Het allerbeste wat je kunt doen voor een vrijwilliger met een rugzak is hem zien als volwaardig persoon en hem niet te benaderen vanuit zijn beperking/stoornis/aandoening of wat er ook speelt. Benader de vrijwilliger zoals je bij elk ander persoon zou doen. Stel je bij een eerste kennismaking nieuwsgierig op en onderzoek wie je tegenover je hebt, zonder aandacht te besteden aan de inhoud van de rugzak.
Tip 2: stel je verwachtingen bij
Iedereen heeft een ander beeld bij wat normaal is. Werk je met vrijwilligers met een rugzak? Dan is de kans groot dat je gedrag tegenkomt wat jij niet per se in de categorie ‘normaal’ zou plaatsen, en dat is oké. Dit gedag is voor de vrijwilliger misschien wel normaal, en zolang het niet gaat om grensoverschrijdend gedrag, mag zijn gedrag er ook zijn. Het is daarom goed om je verwachtingen bij te stellen. Reken de vrijwilliger er niet op af als hij zich anders gedraagt dan wat jij normaal vindt. Sterker nog, je kunt er zelfs van leren. Je krijgt een andere kijk op het leven te zien en dat kan best wel eens verrijkend zijn.
Tip 3: ga op zoek naar de talenten en zorg voor een goede match
Eigenlijk geldt deze tip voor iedere vrijwilliger. Het is belangrijk om op zoek te gaan naar zijn talenten en om te zorgen dat je hem macht aan een taak waar hij zijn talenten in kwijt kan.
Neem de tijd om te ontdekken wat zijn talenten zijn, en onderzoek ook wat zijn valkuilen zijn. Wees niet bang om de vrijwilliger te vragen waar hij goed in is, en wat hij graag doet. En vraag ook wat de vrijwilliger lastig vindt en waar hij in vastloopt.
Soms komen deze antwoorden niet meteen naar voren tijdens een gesprek. Je kunt de vrijwilliger daarom ook observeren. Je ziet snel genoeg welke taak wel en niet bij hem past.
Tip 4: voorkom overprikkeling
Eén ding dat veel vrijwilligers met een rugzak gemeen hebben is dat zij snel overprikkeld raken. We raden je daarom aan om overprikkeling te voorkomen. Zorg dat de vrijwilliger in een rustige omgeving terecht komt waar ook de ruimte is voor hem om zich af en toe even terug te trekken.
Tip 5: neem het niet persoonlijk
Bij bepaalde ziektebeelden en stoornissen kan het voorkomen dat mensen dingen zeggen die ze niet menen. Het is daarom goed om de vervelende dingen die tegen je gezegd worden niet persoonlijk te nemen en niet in de tegenaanval te schieten. Dat heeft namelijk geen zin en maakt de situatie vaak alleen maar erger.
Kijktip: we hebben hier ook een video over opgenomen!
Aan de slag
Met deze tips kun je aan de slag om vrijwilligers met een rugzak nog beter te begeleiden. Vind je dit een interessant onderwerp en wil je hier meer over leren? Dan raden we je aan om deel te nemen aan de verdiepingstraining vrijwilligersmanagement. In deze training gaan we veel dieper in op dit onderwerp en leer je meer over veelvoorkomende ziektebeelden/stoornissen en hoe je hier het beste mee omgaat.
Twijfel je of deze training geschikt is voor jou? Neem gerust, en geheel vrijblijvend, contact met ons op. We helpen je graag verder.
Reactie plaatsen
Reacties