Assertiever worden; hier zijn een aantal tips

Gepubliceerd op 14 januari 2025 om 11:36
Assertiever worden

Assertiviteit is het vermogen om op te komen voor jezelf. In de wereld waarin wij leven, is dit een belangrijke vaardigheid om te hebben. Er wordt namelijk nogal wat van ons gevraagd, in zowel ons persoonlijke als professionele leven. Ook het werken met vrijwilligers vraagt om een goede balans en begrenzing, en dan is assertiviteit een goede eigenschap om te versterken. In dit blog bespreken we het belang van assertiviteit en delen we praktische tips om assertiever te worden.

 

Wat is assertiviteit?

 

Assertiviteit is het vermogen om je gedachten, gevoelens en behoeften op een directe, eerlijke en respectvolle manier te uiten. Het is een evenwichtige vorm van communicatie waarbij je zowel je eigen rechten als die van anderen respecteert. 

 

Goed om te weten is dat assertiviteit niet hetzelfde is als altijd maar zeggen wat je denkt of wilt. Wanneer je dat doet, hou je doorgaans minder rekening met anderen en is je gedrag eerder agressief dan assertief. Waar agressiviteit vaak ten koste gaat van anderen, draait assertiviteit om gelijkwaardigheid en respect. Je kijkt dus naar je eigen belang én dat van de ander.

 

De relatie tussen assertiviteit en werken met vrijwilligers

 

Assertief zijn is belangrijk in elke situatie, maar zeker ook wanneer je met vrijwilligers werkt. Werken met vrijwilligers is namelijk emotiewerk. Je komt in contact met veel verschillende mensen, die allemaal weer op hun eigen manier communiceren. Het is dan goed dat jij dicht bij jezelf blijft en op een voor jou fijne manier terug communiceert. 

 

Ook is het zo dat in het werken met vrijwilligers soms grenzen vervagen. Denk bijvoorbeeld aan een vrijwilliger die je op je vrije avond belt. Of een vrijwilliger die heel zijn levensverhaal met je deelt, waarbij je zodanig heftige verhalen te horen krijgt, dat je er 's-nachts van wakker ligt.

 

Of wat dacht je van een vrijwilliger die iets vervelends meemaakt op het werk en daardoor vanuit emotie heftig op jou reageert. Hier kun je nog lang last van hebben.

 

Al deze situaties maken dat het extra belangrijk is dat je werkt aan het vergroten van je assertieve vaardigheden. Zodat jij in de toekomst nog beter kunt omgaan met dit soort situaties. En zodat anderen jouw grenzen beter leren respecteren.

 

Bovendien positioneer je jezelf steviger wanneer je assertief gedrag vertoont en laat je zien aan je omgeving dat het oké is om grenzen aan te geven en je eigen waarden voorop te stellen. Goed voorbeeld doet immers goed volgen. 

 

Waarom is assertiviteit nog meer belangrijk?

 

Wanneer je niet assertief bent (passief) heb je vaak moeite met voor jezelf opkomen. Je laat structureel over je grenzen gaan, wat ten koste gaat van jezelf. Jouw behoeftes komen dan niet aan bod, terwijl die er wel toe doen. Er zijn nog andere redenen waarom assertief zijn zo belangrijk is. We sommen er een aantal voor je op.

 

  • Verbeterde relaties: door assertief te zijn, kun je open en eerlijke communicatie bevorderen, wat leidt tot sterkere en meer oprechte relaties met de mensen om je heen. Mensen weten wat ze aan jou hebben, en dat vinden ze fijn.

  • Meer zelfvertrouwen: assertief zijn helpt je om je eigenwaarde te versterken. Je gaat namelijk ervaren dat door af en toe 'nee' te zeggen, niet meteen alles misloopt, en dat de meeste mensen dit ook gewoon oké vinden.

  • Minder stress: wanneer je je grenzen duidelijk aangeeft en voor jezelf opkomt, verklein je de kans op misverstanden en onopgeloste conflicten, wat stress kan verminderen.

  • Voorkomen van overbelasting: wanneer je beter in staat ben om ‘nee’ te zeggen, lukt het je beter om in balans te blijven en overbelasting te voorkomen.

Hoe word ik assertiever?

 

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om beter op te komen voor jezelf. We zeten een aantal tips voor je op een rij.

 

Tip 1: vergroot je zelfbewustzijn

 

Door je te verdiepen in je eigen gevoelens en behoeften, leer je meer over jezelf en waar jouw grenzen liggen. Dit is de eerste stap naar assertiviteit, omdat je duidelijk moet weten waar jouw grenzen liggen. Pas dan kun je ze ook echt aangeven. Assertiviteit begint met weten wat goed is voor jou. 

 

Tip 2: gebruik "Ik"-boodschap

 

In plaats van de ander de schuld te geven, kun je beter je gevoelens uiten met zinnen die beginnen met "Ik". Bijvoorbeeld: "Ik voel me niet gehoord wanneer je me onderbreekt." Dit maakt het voor de ander meteen duidelijk dat jouw grens bereikt is.

 

Wanneer je te veel spreekt in algemene termen (bijvoorbeeld: ''Anderen voelen zich misschien niet gehoord wanneer je ze onderbreekt''), voelt de ander zich onvoldoende aangesproken en kan hij of zij de feedback makkelijker naast zich neer leggen.

 

Daarnaast zijn jij-boodschappen een directe beschuldiging die meestal niet het gewenste effect hebben. De meeste mensen schieten dan in de verdediging of gaan terug in de aanval. 

 

Tip 3: oefening baart kunst

 

Begin met assertief gedrag in minder stressvolle situaties, zoals het uiten van je voorkeuren in dagelijkse gesprekken. Dit bouwt vertrouwen op voor meer uitdagende situaties. Mocht je het heel lastig vinden om je grenzen aan te geven, kun je er ook voor kiezen om eerst te oefenen met iemand die je vertrouwt. Vraag die persoon om een situatie uit te beelden waarbij over jouw grenzen wordt gegaan. Zo doende kun je op een hele veilige manier oefenen met opkomen voor jezelf.

 

Tip 4: let op je lichaamstaal

 

Een open houding (schouders naar achteren en hoofd recht), oogcontact en een rustige stem dragen bij aan een assertieve uitstraling. Probeer er in een situatie waarin je voor jezelf moet opkomen eens op te letten wat jouw houding is en pas dit eens toe. Je maakt hierdoor een krachtigere uitstraling en voelt je waarschijnlijk ook sterker, waardoor je grenzen aangeven je makkelijker afgaat.

 

Nog meer assertiviteitstips

 

Assertiviteit is een essentiële vaardigheid die bijdraagt aan gezondere relaties, meer zelfvertrouwen en minder stress. Door bewust te werken aan je communicatie en zelfbewustzijn, kun je deze vaardigheid versterken en inzetten voor een evenwichtiger en bevredigender leven.

 

Wil je jouw assertieve vaardigheden verder versterken en beter worden in opkomen voor jezelf? Michaëla Merkus en Suzanne de Baere hebben een assertiviteitstraining ontwikkeld speciaal voor mensen die nu nog moeite hebben met grenzen aangeven. Deelnemers kunnen hierbij zelf kiezen of zij volledig online en in hun eigen tijd leren (via de e-learning), of voor een persoonlijke aanpak kiezen (met groepscoaching).

 

Voor beide trajecten geldt dat je na afloop jezelf en jouw wensen en behoeften een stukje beter kent, en ook beter in staat bent om te kiezen voor jezelf. Ook ga je beter om kunnen gaan met conflictsituaties en momenten waarop mensen over jouw grenzen (dreigen te) gaan. Kortom; je leert beter opkomen voor jezelf waardoor je leven er straks waarschijnlijk een stuk fijner uit gaat zien. Je bent van harte welkom om mee te doen.

 

Assertiever worden

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.