Elk jaar voert het CBS een onderzoek uit onder vrijwilligers. In dit blog volgt een korte samenvatting van de resultaten ervan en onze tips adviezen over wat je hiermee kunt in de praktijk.
- Het aantal vrijwilligers is sterk toegenomen ten opzichte van de vorige jaren (zeker na de coronapandemie was er een dip te zien). 49% van de respondenten gaf aan minimaal 1x vrijwilligerswerk te hebben gedaan in 2023, ten opzichte van 41% in 2022.
Advies: lukt het jou op dit moment niet om voldoende nieuwe vrijwilligers te werven? Dit betekent niet dat ze er niet zijn. Waarschijnlijk doe je iets in je werving nog niet helemaal goed. Tip: kijk eens of onze cursus over vrijwilligers werven iets voor jou is. - 16% zette zich in voor een sportvereniging, 10 à 11% voor een school, de buurt of een hobbyvereniging, 8 à 9% voor verzorging of gezondheidszorg en levensbeschouwelijke organisaties, 6% voor een culturele organisatie, 5% voor natuurbehoud, 2 à 4% voor jeugd- of buurthuiswerk, sociale hulpverlening, vluchtelingenwerk en voor arbeids- en politieke organisaties.
- 23% deed vrijwilligerswerk voor één organisatie of vereniging, 12% voor twee, 7% voor drie en 6% voor vier of meer organisaties.
Advies: er zijn dus ook vrijwilligers die zich voor meerdere organisaties inzetten. Maak hier gebruik van en vindt collega organisaties die ervoor open staat vrijwilligers door te verwijzen. - In 2023 deden meer mensen af incidenteel vrijwilligerswerk dan in 2022. 4 op de 10 vrijwilligers zette zich wekelijks in. 3 op de 10 maandelijks. De helft af en toe. 2 op de 10 één keer per jaar.
Advies: speel in op de trend flexibel vrijwilligerswerk zodat je jouw organisatie nog aantrekkelijker maakt voor een grote groep vrijwilligers. - Gemiddeld deden mensen in 2023 4,3 uur per week vrijwilligerswerk.
- Vrijwilligerswerk lijkt gelukkiger te maken! Vrijwilligers geven met 89% vaker aan gelukkig te zijn dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen (80%).
Advies: neem deze mooie benefit mee in je vacatureteksten! - De grootste groep vrijwilligers is tussen de 35-45 jaar oud. Het aandeel vrijwilligers is in 2023 het laagst onder 25-35-jarigen onder 75-plussers. 65-plussers doen de meeste uren vrijwilligerswerk per week.
- Mannen en vrouwen hebben zich in 2023 even vaak ingezet als vrijwilliger.
- 54% doet vrijwilligerswerk omdat ze het fijn vinden om iets voor een ander te doen. 53% omdat ze het zelf leuk vinden om vrijwilligerswerk te doen. Voor een derde ligt de motivatie bij een zinvolle tijdsbesteding, voor ongeveer een kwart is het motief sociale contacten of men doet het uit een plichtsgevoel. 17% geeft het leren van nieuwe dingen aan als motief. 3% ziet vrijwilligerswerk als een opstap naar een betaalde baan.
Advies: gebruik deze motieven ook in je vacaturetekst en om zo nog meer vrijwilligers binnen te halen! - De meeste vrijwilligers zijn vrijwilligerswerk gaan doen omdat ze ervan hoorden via familie, vrienden of bekenden of via een organisatie of vereniging waar men eerder vrijwilligerswerk voor heeft gedaan.
Advies: zet je netwerk in om nieuwe vrijwilligers te werven! - Wat vinden vrijwilligers belangrijk om terug te krijgen van de organisatie? 47% gaf aan dat zij het belangrijk vinden dat de vereniging of organisatie waarvoor zij vrijwilligerswerk doen een compliment of bedankje als waardering uitspreekt. 30% dat er vrijheid is om het werk naar eigen inzicht in te vullen. 17% vindt het belangrijk dat er een goede inwerkperiode is of regelmatig contact met de coördinator en een heldere taakomschrijving. 5% vindt het belangrijk dat er een financiële vergoeding is.
Advies: gebruik deze informatie om jouw vrijwilligers nog beter te motiveren. Tip: wil je meer leren over vrijwilligers motiveren? Dan is onze basistraining vrijwilligersmanagement echt iets voor jou!
Benieuwd naar het hele rapport? Je vindt het op de website van het CBS.
Reactie plaatsen
Reacties