De term vrijwilligerswerk is uit en de term vrijwillige inzet in

Gepubliceerd op 24 juni 2023 om 12:15
De term vrijwilligerswerk is uit

Heb je het al gehoord? De term vrijwilligerswerk is uit. En de term vrijwillige inzet is in. Dit leerde ik voor het eerst van hoogleraar Lucas Meijs in deze podcast. Hier vertelt hij dat sommige vrijwilligerscoördinatoren nog de verkeerde woorden en zinnen gebruiken in hun wervingsboodschap waardoor ze niet de juiste vrijwilligers aantrekken. De term ‘vrijwilligerswerk’ bijvoorbeeld. Bij vrijwilligerswerk denkt men aan iets vasts. En de vrijwilliger van nu wil zich liever flexibel inzetten (lees voor meer info hierover dit blog even). Later kwam ik hier ook een artikel over tegen op het Platform Vrijwillige Inzet. En daarom vond ik het nu tijd om er ook even een blog over te schrijven. In dit blog vertel ik je meer over wat dit precies betekent en welke termen je beter wel kunt gebruiken.

Tip: ik heb hier ook een filmpje over opnemen. In 4 minuten tijd vertel ik je er alles over!


Wat is er mis met de term ‘vrijwilligerswerk’?

Bij het horen of lezen van de term ‘vrijwilligerswerk’, haakt de vrijwilliger van nu al snel af. Dit komt vooral doordat men bij vrijwilligerswerk denkt aan iets groots en vast. Men denkt dan dat verwacht wordt dat hij/zij zich elke week structureel voor een flink aantal uren inzet. En dat past niet meer bij de vrijwilliger van nu. De vrijwilliger van nu zet zich immers liever flexibel in.

Daarnaast is de term ‘vrijwilligerswerk’ blijkbaar een beetje oubollig. Het is niet meer hip onder de wat jongere vrijwilliger. Dus ook deze vrijwilligers zullen zich niet aangesproken voelen in wervingsteksten die de term ‘vrijwilligerswerk’ gebruiken.

Welke termen kun je beter gebruiken?

In plaats van ‘vrijwilligerswerk’ kun je beter de term ‘vrijwillige inzet’ gebruiken. Dit past beter bij het flexibele karakter van de vrijwilliger van nu en is hipper. Welke termen je nog meer kunt gebruiken leer ik de deelnemers van de cursus succesvol vrijwilligers werven in deze lastige tijd. Om je op weg te helpen deel ik er ook een aantal dit blog.

Houd jij je bezig met het werven van vrijwilligers? Dan raad ik je ten eerste aan om de term ‘vrijwilligerswerk’ eens wat minder (of helemaal niet meer) te gebruiken en in plaats daarvan ‘vrijwillige inzet’, of ‘jezelf vrijwillig inzetten’, te gebruiken.

Nog een aanrader is de term ‘impact maken’. Deze is heel hip onder jongeren. Zij willen impact maken en geen vrijwilligerswerk doen (al komt het op hetzelfde neer).

Tot slot kun je termen als ‘iets goeds doen’, ‘een ander helpen’, en ‘zorgen voor een betere wereld’ gebruiken. Het komt in de basis allemaal op hetzelfde neer, namelijk iets goeds doen voor een ander zonder hier een financiële beloning voor te ontvangen. Maar door andere termen te gebruiken spreek je de vrijwilliger van nu gewoon net iets beter aan. Door in de beleefwereld van de vrijwilliger van nu te stappen en zijn/haar taalgebruik te gebruiken, ga je dan ook veel meer nieuwe vrijwilligers aantrekken.

 

En nu jij!

Hoe zit het bij jou? Gebruik jij de term vrijwilligerswerk nog? Of ben je hier al vanaf gestapt? En heb je misschien nog andere suggesties? Deel ze dan even in de reacties😊

Reactie plaatsen

Reacties

Corine Velthuyzen
9 maanden geleden

Wij hebben het inderdaad ook over vrijwillige inzet i.p.v. vrijwilligerswerk. We zijn nog op zoek naar een mooie titel voor de term vrijwilliger om meer mensen aan te spreken voor het doen van vrijwillige inzet.