In deze vierde blog in de reeks van blogs over trends vrijwilligerswerk gaan we het hebben over inclusie. Inclusie is namelijk iets dat steeds belangrijker wordt, ook binnen het vrijwilligerswerk. Vrijwilligers willen zich geaccepteerd en welkom voelen. Iedereen wil een steentje bij kunnen dragen, ongeacht hun achtergrond. Daarom raden we je aan om aan de slag te gaan met dit thema en helpen we je in dit blog op weg.
Kijktip: in deze video vertellen we je alles over deze trend.
Wat is inclusie?
Inclusie houdt in dat iedereen mee kan doen in de samenleven, zowel mensen met als zonder beperking en ongeacht iemands achtergrond en afkomst. Iedereen hoort erbij en we waarderen elkaars verschillen. Inclusief vrijwilligerswerk betekent dat iedereen vrijwilligerswerk kan doen, ongeacht of iemand een beperking heeft, in een ander land is geboren, uit een andere sociale klasse komt dan jijzelf of een andere geloofsovertuiging heeft dan jijzelf.
De voordelen van inclusie
Buitenom dat het voor iedereen fijn is om zich welkom en geaccepteerd te voelen, levert inclusiever werken nog meer voordelen op. Dit maakt het voor organisaties makkelijker om nieuwe vrijwilligers aan te trekken. Je trekt met inclusief vrijwilligerswerk namelijk een meer diverse groep mensen aan waardoor je meer potentiële vrijwilligers bereikt.
Daarnaast kunnen we ontzettend veel leren van elkaar, maar elkaar ook versterken als we mensen met verschillende achtergronden laten samenwerken.
Tot slot kunnen we samen tot nieuwe vormen van vrijwilligerswerk komen doordat we van elkaar leren en mensen met andere achtergronden soms tot andere ideeën komen.
Inclusie binnen andere organisaties
Hoe ziet inclusie eruit in de praktijk? We hopen je te inspireren met deze twee praktijkvoorbeelden.
De Levanto Groep helpt mensen voor wie het doen van vrijwilligerswerk niet vanzelfsprekend zich voor te bereiden om aan de slag te gaan als vrijwilliger door deel te nemen aan het Level-up traject. Een traject dat mensen voorbereid op het doen van vrijwilligerswerk. Hierdoor krijgt iedereen de kans om vrijwilligerswerk te doen, ongedacht iemands achtergrond of voorkennis.
Scouting Nederland heeft de ‘Scouts met een beperking badge’ ontwikkeld, met als doel de beperking zichtbaar te maken en te laten zien dat ook mensen met een beperking erbij horen. Ook dit is een prachtig voorbeeld van hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen mee kan doen.
Benieuwd wat je nog meer kunt doen om het vrijwilligerswerk binnen jouw organisatie inclusiever te maken? Doe dan eens mee met de workshop trends en ontwikkelingen vrijwillige inzet. Tijdens deze workshop gaan we het hebben over deze trend en alle anderen die spelen op het gebied van vrijwillige inzet en leer je ze in de praktijk te brengen binnen jouw organisatie.
Hoe word je inclusiever?
Als startpunt is het goed om eens na te denken over waarom jullie inclusiever willen worden? Wat hopen jullie hiermee te bereiken? Wat verstaan jullie onder inclusie? Wat zijn de voordelen van inclusiever worden? Door hier over na te denken, kom je vaak al met goede ideeën.
Vervolgens is het goed om te kijken waar jullie nu staan. Hoe inclusief zijn jullie al? Hoe uit zich dat? Of terwijl: wat doen jullie al goed? Kijk vervolgens eens hoe je dit verder kunt versterken. Verder zijn hier nog een aantal praktische tips.
Tip 1: gebruik de inspiratiewaaier inclusiever vrijwilligerswerk
Movisie heeft de inspiratiewaaier inclusiever vrijwilligerswerk gemaakt waar je ontzettend veel tips uit kunt halen. We raden je aan om deze door te nemen.
Tip 2: maak inclusie onderdeel van het beleid
Verder is het goed om als je inclusiever wil worden, dit opneemt in het vrijwilligersbeleid. Zo weet iedereen binnen de organisatie dat inclusie op jullie agenda staat, wat inclusie voor jullie inhoudt en hoe jullie het in de praktijk brengen. Dit zorgt ervoor dat dit thema breder gedragen gaat worden binnen de organisatie.
Tip 3: vraag om tips
Wil je inclusiever worden? Ga dan eens in gesprek met mensen van verschillende achtergronden en vraag om tips. Waar moet jouw organisatie aan voldoen om het voor hun aantrekkelijk te maken? Wat maakt een organisatie volgens hun inclusief?
Een praktisch voorbeeld: mensen uit bepaalde culturen noemen vrijwilligerswerk geen vrijwilligerswerk (bron: e-book samen ouder worden). Hen ga je dan ook niet in de organisatie krijgen door een vrijwilligersvacature uit te zetten. Maar hoe dan wel? Vraag dat eens aan ze. Ga netwerken en vraag of ze iets willen doen voor jouw organisatie en doelgroep, en zo ja wat.
Tip 4: let op je taal- en beeldgebruik
Een andere praktische tips is om eens goed te kijken naar je vrijwilligersvacatures en website. Welk taalgebruik gebruiken jullie? Spreken jullie een brede doelgroep aan? Of gebruiken jullie lastige taal en sluit je daarmee een complete doelgroep uit? En welke beelden gebruiken jullie? Laten jullie mensen met verschillende achtergronden zien? Voelt iedereen zich welkom als ze jullie website zien?
Tip 5: leg contact met re-integratiebureaus en asielzoekerscentra
Tot slot kan het ook zinvol zijn om contact te leggen met re-integratiebureaus en asielzoekerscentra. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en nieuwe Nederlanders de kans bieden om vrijwilligerswerk te doen, maakt jouw organisatie namelijk een stuk inclusiever.
Klaar voor de toekomst?
Is jouw organisatie er klaar voor om inclusiever te worden? En kun je nog wel wat praktische tips en inspiratie van anderen gebruiken? Doe dan mee met de workshop trends en ontwikkelingen vrijwillige inzet. In deze workshop vertellen we je hier meer over en gaan we nog dieper in op de andere trends en ontwikkelingen op het gebied van vrijwillige inzet.
We hopen je daar te zien!
Reactie plaatsen
Reacties